Wanneer kies jij voor jezelf?


Een korte tijd geleden heb ik de keuze gemaakt om voor mijzelf te kiezen en mijn eigen weg te gaan ontdekken/volgen. Ik stelde de wensen en behoeften van andere mensen altijd voorop. Altijd zette ik mijzelf op de tweede plaats. Ik was (en ben stiekem nog steeds wel een beetje) een “People Pleaser”. Zo, het grote woord is er uit. Het was voor mij moeilijk om dat in te zien, omdat ik het zorgen voor mensen gewoon erg fijn vind. Maar je kunt er natuurlijk in doorslaan en dat deed ik. Ik was alleen voor anderen aan het zorgen. Ik verloor mezelf volledig uit het oog.


De maat was vol

Op een gegeven moment was bij mij de maat vol. Ik wilde niet meer ten dienste staan van andere mensen. Het klinkt misschien negatief, maar zo voelde het voor mij wel aan. Dit leunde enorm op mijn schouders. Na een tijd werd dit zo zwaar, dat ik een keuze moest gaan maken. Kies ik voor mijzelf of voor de ander?

Dat je iets doet (het zorgen voor mensen) waar jij blij van wordt, dat is goed. Maar vergeet jezelf daarbij niet! Maakt het je ook daadwerkelijk gelukkig? Of voel jij je na afloop leeg en ongelukkig? Als dat laatste het geval is, moet je goed gaan nadenken of je hier nog wel mee door wilt gaan.

Ik merkte bij mijzelf, dat ik mij elke keer na afloop ongelukkig en leeg voelde. Ik hielp andere mensen, maar mij leverde het energetisch niets op. Het kostte mij alleen maar energie. Na dit voor de zoveelste keer te hebben meegemaakt, besloot ik het roer om te gooien en mijzelf voorop te stellen.


De veranderingen in je omgeving

Zodra je voor jezelf gekozen hebt en dit ook uitgesproken hebt, beginnen de mensen in jouw omgeving te veranderen. Dat was bij mij ook het geval. In de eerste instantie zijn ze trots op je, dat je “eindelijk” je eigen kracht gevonden hebt en voor jezelf durft te staan. Maar zodra zij merken dat zij niet zo veel meer kunnen leunen op jou als voorheen, worden ze wat minder enthousiast. Hiermee wijs ik niet naar alle personen in jouw omgeving, maar naar de personen die je alleen gebruikt hebben destijds en nu hun grip op jou verliezen. Er zullen ook mensen zijn die jou wel in jouw keuze steunen.

Er wordt van alle kanten aan je getrokken, maar je wordt ook allerlei kanten opgeduwd. Iedereen in jouw omgeving weet wat het beste voor jou is, want zij kennen jou immers toch? Laat ik jou nu eens vertellen dat, dat niet altijd het geval is. Bij veel mensen komt het ego opspelen. Juist de personen waar je het niet van verwacht, zullen jou een andere kant opsturen dan de kant die jij uit wilt gaan. Vaak is dit uit nijd of jaloezie, omdat zij jou benijden dat jij wel jouw stap hebt durven nemen. Laat jou dit niet in de weg staan. Volg je eigen gevoel en laat je niet door andermans emoties/frustraties blokkeren en/of demotiveren.


Hulp uit onverwachte hoek

Dit transformatieproces is ontzettend mooi. Je ontdekt niet alleen je eigen kracht, maar je krijgt ook een duidelijk beeld van jouw omgeving. Op wie kan je bouwen en op wie niet?Het is heel bijzonder, maar juist in dit soort situaties krijg je vaak hulp van personen van wie je het niet verwacht. Je krijgt hulp van mensen die verder weg van je staan, maar je wel succes gunnen en trots op je zijn. Ze zullen wellicht niet voor altijd in jouw leven blijven. Maar juist in dit proces, heb je dit soort mensen nodig die je ondersteunen en je enkele stappen verder helpen.


Jouw leven draait om jou!

Jouw leven draait niet om anderen, het draait om jou! Het gaat erom dat jij gelukkig bent in wat je doet en wie jij bent. Wat anderen daarvan vinden, dat is hun mening.

Als jij heel duidelijk de keuze hebt gemaakt om voor jezelf te kiezen en je eigen weg te volgen, dan moet je hierin je hart volgen. Ga af op jouw gevoel, maak contact met je hart. Laat je leiden door je intuïtie en niet door de meningen van je omgeving. Sommigen zullen heus het beste met je voor hebben, maar sommigen ook niet.

Ga weer in je eigen kracht staan, kom in contact met je eigen gevoel en volg het pad waar je hart je naar toe leidt.

Jij eerst, dan de rest.

 

Gepubliceerd op: Nieuwetijdskind Magazine